Wednesday, March 24, 2010

Group IV

Multiple Choice Question (MCQs) of Group IV

1. All members of Group IV has a strong tendency to form inert pair ions except

a. Carbon and Germanium
b. Silicon and Tin
c. Carbon and Silicon
d. Tin and Lead

---------------------
2. Simple carbon compounds are either

a. Linear
b. Planar triangular
c. Tetrahedral
d. All of the above
---------------------
3. All of them can have maximum coordination number of 6 except

a. Carbon
b. Silicon
c. Germanium
d. Tin
-------------------

4. The oxides of carbon and silicon are

a. basic
b. amphoteric
c. acidic
d. none of the above
-------------------
5. The free state of carbon is produced in various forms in nature i.e.

a. coke
b. lampblack
c. charcoal
d. all of the above
-------------------
6. Activated charcoal is used as

a. expectorant
b. astringent
c. germicide
d. adsorbent
-------------------
7. Carbonates of _______ are helpful as antacids.

a. calcium
b. magnesium
c. aluminium
d. all of the above
-------------------
8. Magnesium trisilicate is used as a

a. suspending agent
b. foaming agent
c. flocculating agent
d. all of the above
-------------------
9. Germanium found in bis-beta-carboxy ethyl germanium sesquioxide is purported to have

a. anti-viral activity
b. anti-tumor effect
c. immune system enhancer
d. both b and c
-------------------
10. Tin forms compounds in _________ oxidation state.

a. +2
b. +3
c. +4
d. both a and c
-------------------
Answers to multiple choice questions of Group IV in Inorganic Pharmaceutical Chemistry

1. c
2. d
3. a
4. c
5. d
6. d
7. d
8. a
9. d
10. d

(These MCQs are helpful in the preparation of pharmaceutical chemistry exams)

Further studies:
Essentials of Pharmaceutical Chemistry, 3rd Edition

Wilson & Gisvold's Textbook of Organic Medicinal and Pharmaceutical Chemistry (Wilson and Gisvold's Textbook of Organic and Pharmaceutical Chemistry)

Modern Inorganic Pharmaceutical Chemistry

Texbook of Pharmaceutical Chemistry: Inorganic
Post a Comment