Monday, March 22, 2010

Group II

Multiple Choice Question (MCQs) of Group II

1. Elements of Group IIA function uniformly in the ______ oxidation state.

a. +1
b. +2
c. +3
d. +4
---------------------
2. The hydroxides of _________ give strongly basic solutions.

a. Calcium
b. Strontium
c. Barium
d. All of the above
---------------------
3. Beryllium metals and its compounds are extremely toxic when

a. ingested
b. inhaled
c. absorbed through the skin
d. all of the above
---------------------
4. Magnesium sulphate can be used as

a. Antacid
b. Cathartic
c. Anticonvulsant
d. Both b and c
---------------------
5. Which of the following is used as lubricant in the preparation of compressed tablets.

a. Magnesium sulphate
b. Magnesium stearate
c. Magnesium hydroxide
d. Magnesium carbonate
---------------------
6. Which of the following is the second most plentiful cation in the cell.

a. Strontium
b. Barium
c. Magnesium
d. Berrylium
---------------------
7. 45Ca isotope has been employed in

a. research involving photosynthesis
b. therapeutically in the treatment of certain malignancies
c. studies involving mineral metabolism
d. diagnostic capacity
---------------------
8. Which of the following is used as a Carbon dioxide absorber.

a. Calcium hydroxide lime
b. Barium hydroxide lime
c. Magnesium hydroxide lime
d. Strontium hydroxide lime
---------------------
9. Volatile metals belong to Group

a. IA
b. IB
c. IIA
d. IIB
---------------------
10. Which of the following element is an essential component of carbonic anhydrase

a. Zinc
b. Magnesium
c. Calcium
d. Beryllium
---------------------
11. In Japan, Itai-Itai disease is believed to caused by drinking contaminated water with

a. Mercury
b. Cadmium
c. Beryllium
d. Barium
---------------------
12. The best antidote for mercury poisoning is

a. Sodium formaldehyde sulfoxylate
b. Calcium gluconate
c. Methiodal sodium
d. Lithium carbonate

---------------------
Answers to multiple choice questions (MCQs) of Group II in Inorganic Pharmaceutical Chemistry
1. b
2. d
3. d
4. d
5. b
6. c
7. c
8. b
9. d
10. a
11. b
12. a

Further Reading:
Inorganic chemistry for pharmacy, ([International textbook company. Blue books] 360-362)

Inorganic chemistry in pharmacy

Chemistry for Pharmacy and the Life Sciences: Including Pharmacology and Biomedical Science

Modern Inorganic Pharmaceutical Chemistry
Post a Comment