Thursday, May 6, 2010

Dispensing of different dosage forms

Multiple Choice Questions (MCQs) from Dispensing of different dosage forms
1.Mouth-washes & gargles are ___________ before their administration.

a) Shake   
b) diluted by alcohol    
c) diluted by water     
d) done nothing
-----------------
2.Enemas are __________ before their administration.

a) Cool      
b) cold     
c) warm     
d) boil
------------------
3.Vaccines are placed at temperature between;

a)  0-4 C    
b)  3-10 C      
c)  2-8 C        
d) -4 to 0 0C
------------------
4.what precaution is for mouth-washes & gargles;

a) should be swallowed    
b)should not be swallowed      
c)  shake well before use
------------------
5.For paints e.g. throat-paint & gum-paint ______________ is used for their application in body.

a) amplifier      
b) applicator    
c) cotton      
d) needle
-------------------
6.Which point is related to suspensions & emulsions use before administration.

a) heat    
b) cool        
c) shake well     
d) mix with water
-------------------
7.Which is true for ointments;

a) the can be swallowed   
b) they can be applied on broken skin   
c) they cannot be applied to broken skin  
d) they should be melted before use
-------------------
8.The container of cream should be closed immediately after use to avoid;

a) microbial contamination    
b) leakaging  
c) for nothing
-------------------
9.For  parental-solutions e.g. TPN the most important thing is to maintain their.

a) pH   
b) sweetness   
c) color    
d) solubility
-------------------
10.For themolebile-drugs e.g. methycobalamine which point is correct;
 
a) place at dark place  
b) protect from moisture   
c) protect from direct light 
d) both a and b
-------------------
11.Which statement is correct for effervescent granules after mixing them in a glass of water;

a) take them after effervescence finished 
b) take them before effervescence finished     
c) shake them well    
d) heat them before use
--------------------
12.we should label the only the function of the prescribed-medicines e.g. diazepam, steroids, hormones but not their generic names because of patient safety, it is;

a) true  
b)  false   
c) complicated  
d)  I do not know
-------------------
13.Tinctures, elixirs, liniments, volatile-oils, spirits  are  placed in a well-tight container because they have;

a) non-volatile content    
b) volatile content      
c) solvent    
d) solution
-----------------
Answers to Multiple Choice Questions (MCQs) from Dispensing of different dosage forms 
1. c
2. c
3. c
4. b
5. b
6. c
7. b
8. a
9. a
10. c
11. b
12. a
13. b

(These MCQs are helpful for the preparation of Pharmacy Exams)
-----------------------
Further Reading:



Post a Comment