Thursday, April 1, 2010

Bacteria

Multiple Choice Questions from Bacteria in Microbiology

1. Which of the following structures is external to cell wall of bacteria?

a. Spheroplasts
b. Membranous Intrusions
c. Prosthecae
d. Both b and c
-------------------
2. Spherical shaped bacteria are referred to as 

a. Cocci
b. Bacilli
c. Spirilla
d. Pleomorph
--------------------
3. Straight rod shaped bacteria are referred to as 

a. Cocci
b. Bacilli
c. Spirilla
d. Pleomorph
---------------------
4. Rod shaped bacteria that are helically curved are referred to as

a. Cocci
b. Spirilla
c. Pleomorph
d. Bacilli
--------------------
5. Staphylococcus and lactobacillus are ________ in shape.

a. Bacilli and Spirilla respectively
b. Spirilla and Cocci respectively
c. Cocci and Bacilli respectively
d. Spirilla and Bacilli respectively
-------------------
6. Long branched, multinucleate filament called hyphae collectively form

a. Trichomes
b. Palisade Arrangement
c. Mycelium
d. Hypha
-----------------
7. A flagellum on bacteria is composed of 

a. 1 part
b. 2 parts
c. 3 parts
d. 4 parts
------------------
8. Directed swimming of bacteria towards various chemical compounds is referred to as 

a. Chemotaxis
b. Positive chemotaxis
c. Negative chemotaxis
d. Both a and b
-----------------
9. Which of the following statement regarding bacteria is true?

a. Slime layer is outside the capsule
b. Capsule is outside the slime layer
c. Cell wall is outside the capsule
d. Capsule is outside the cell wall
----------------
10. Capsule is made up of

a. Polysaccharide
b. Polypeptide
c. Both a or b
d. None of the above
---------------
11. Which of the following is the function of slime layer regarding bacteria?

a. It is important in immunity
b. It is important in dextran manufacture
c. It protects bacteria against changes of environment
d. All of the above
----------------
12. Which of the following form a matrix in the cell wall of bacteria?

a. Polypeptides and muramic acid
b. Polysaccharides and muramic acid
c. Polysaccharides and mucin
d. Polypeptides and mucin
-----------------
13. Flagellum is an outgrowth of

a. Cell wall
b. Cell membrane
c. Protoplasm
d. Nucleus
-----------------
14. Which of the following is the most important function of fimbria?

a. Attachment
b. Transfer of genetic material
c. Movement
d. Both a and b
-------------------
15. Certain bacteria can produce resting body (spores) in unfavorable conditions which is

a. Outside the cell wall
b. Within the cell wall
c. Outside the capsule
d. Within the cell membrane
----------------
16. Which of the following are the sites of protein synthesis?

a. Nucleus
b. Mitochondria
c. Ribosomes
d. Vacuoles
-----------------
17. Which of the following is required by bacteria in trace quantities?

a. Sulphur
b. Potassium
c. Iron
d. Zinc
------------------
18. Most of the bacteria pathogenic to man and animals belong to

a. Psychrotrophs
b. Mesophils
c. Thermophils
d. None of the above
------------------
19. The optimum temperature range for mesophils is

a. 0-25 C
b. 25-45 C
c. 45-55 C
d. 45-65 C
-------------------
20. Organisms that are very resistant to heat treatments are said to be

a. Psychrotrophs
b. Mesophils
c. Thermophils
d. Thermoduric
-------------------
21. Escherichia coli divides about every

a. 20 minutes
b. 30 minutes
c. 1 hours
d. 2 hours
------------------
22. Introduction of small portions of DNA into the nuclear material as a result of invasion by temperate phages, shows

a. Recombination
b. Conjugation
c. Transformation
d. Transduction
----------------------
Answers of Multiple choice questions (MCQs) of bacteria in Microbiology

1. c
2. a
3. b
4. b
5. c
6. c
7. c
8. d
9. d
10. c
11. d
12. a
13. c
14. d
15. b
16. c
17. d
18. b
19. b
20. d
21. a
22. d
----------------------
Further Reading:
Post a Comment