Thursday, March 25, 2010

Group V

Multiple Choice Question (MCQs) of Group V
1. All members of group V also exist in a +3 oxidation state except

a. Nitrogen
b. Arsenic
c. Bismuth
d. Phosphorus
-------------------
2. The oxides of nitrogen and phosphorus are

a. Basic
b. Amphoteric
c. Acidic
d. Neither acidic nor basic
-------------------
3. Nitrogen combines with hydrogen in the presence of catalyst and following conditions

a. elevated temperature and pressure
b. elevated temperature and decreased pressure
c. decreased temperature and increased pressure
d. decreased temperature and pressure
-------------------
4. Which of the following is used as an antidote in cyanide poisoning?

a. Elemental nitrogen
b. Nitrous oxide
c. Sodium nitrite
d. Nitric oxide
-------------------
5. Which of the following is an important neurotransmitter?

a. Elemental nitrogen
b. Nitrous oxide
c. Sodium nitrite
d. Nitric oxide
-------------------
6. Phosphorus exists in two common allotropic forms

a. yellow and red
b. yellow and blue
c. red and blue
d. blue and yellow
-------------------
7. Yellow phosphorus is soluble in

a. Chloroform
b. Water
c. Carbon disulfide
d. both a and c
-------------------
8. Tribasic phosphates of which of the following element is used as gastric antacid

a. Calcium
b. Magnesium
c. Aluminium
d. All of the above
-------------------
9. Dibasic _________ phosphate is the active ingredient in various saline cathartics and enemas.

a. Calcium
b. Sodium
c. Magnesium
d. Aluminium
-------------------
10. Which of the following is used in the treatment of Schistosomiasis, a parasitic disease involving flukes.

a. Antimony potassium tartarate
b. Antimony sodium tartarate
c. Antimony rubidium tartarate
d. both a and b
-------------------
Answers to multiple choice questions of Group V in Inorganic Pharmaceutical Chemistry
1. c
2. c
3. a
4. c
5. d
6. a
7. d
8. d
9. b
10. d

(Prepare yourself for the exams of Inorganic Chemistry)
Further reading:
Chemistry for Pharmacy and the Life Sciences: Including Pharmacology and Biomedical Science
Pharmacology for Chemists (Acs Professional Reference Book)
Modern Inorganic Pharmaceutical Chemistry
Post a Comment