Sunday, March 21, 2010

Group I

Multiple Choice Question (MCQs) of Group I

1. Shells of Group IA and Group IB are represented by

a. (n-1)s2(n-1)p6 and (n-1) s2(n-1)p6ns1 respectively
b. (n-1)s2(n-1)p5 and (n-1) s2(n-1)p6 respectively
c. (n-1)s2(n-1)p6ns1 and (n-1) s2(n-1)d10ns1respectively
d. (n-1)s2(n-1)p6 and (n-1)s2(n-1)d10ns1 respectively
-----------------
2. Which of the followings are rarely hydrated

a. lithium and sodium
b. sodium and potassium
c. lithium and ammonium salts
d. potassium and ammonium salts
-----------------
3. Which of the following statement is true

a. Sodium and potassium both are cations of intracellular fluids
b. Sodium is the cation of intracellular fluid and potassium is the cation of extracellular fluid
c. Sodium and potassium both are cations of extracellular fluids
d. Sodium is the cation of extracellular fluid and potassium is the cation of intracellular fluid
-----------------

4. Sodium ions

a. Promote retention of water in the tissues
b. Should be used with caution in the treatment of cardiac and renal conditions
c. Should be used with caution in edematous conditions
d. All of the above
-----------------

5. Hydrochlorothiazide promote

a. excretion of sodium ions
b. retention of sodium ions
c. excretion of potassium ions
d. retention of potassium ions
-----------------
6. Which of the following has been found valueable in the treatment of hypomanic and manic states

a. Lithium carbonate
b. Lithium phosphates
c. Lithium bromide
d. Lithium chloride

-----------------
7. Which of the following is used as a central depressant

a. Ammonium carbonate
b. Ammonium chloride
c. Ammonium bromide
d. Both b and c

-----------------
8. Coinage metals are elements of Group

a. IA
b. IB
c. IIA
d. IIB
-----------------
9. The respiratory pigment hemocyanin contains

a. Copper
b. Silicon
c. Phosphorus
d. Zinc
-----------------
10. Which of the following is the basis for Fehling’s and Benedict’s solution

a. Copper (I) oxide
b. Copper (I) chloride
c. Copper (II) sulphate
d. Copper (II) oxide
-----------------
11. Which of the following has germicidal activity

a. Silver nitrate
b. Silver sulphadiazine
c. both a and ab
d. None of the above
-----------------
12. Gold salts are characterized by instability to

a. Heat
b. Light
c. Reducing agents
d. All of the above
-----------------
13. Which of the following gold compound can be used in the rheumatoid arthritis

a. Aurothioglucose
b. Gold sodium thiomalate
c. Auranofin
d. All of the above
-----------------
Answers to multiple choice questions of Group I in Inorganic Pharmaceutical Chemistry
1. c
2. d
3. d
4. d
5. c
6. a
7. c
8. b
9. a
10. c
11. c
12. d
13. d

Further reading:
Remington's Pharmaceutical Sciences
Post a Comment